Kaj skuhati za kosilo?

POLETNE TESTENINE (2 osebi)

- 250 g polnozrnatih peresnikov ( po izbiri druge testenine )
- 0,5 dcl paradižnikove mezge v tubi
- 2-3 stroke česna
- 1 mala čebula
- ½ bučke
- ½ jajčevca
- 100 g mocarele
- 10 × kapre
- 5 × češnjev paradižnik
- sveži listi bazilike
- timijan
- 0,5 dcl olivnega olja
- sol
- parmezan
- 0,5 dcl belega vina in
- 0,5 vode

Narežemo in nasekljamo vso zelenjavo. Testenine položimo v zavreto vodo z nekaj kapljicami olja in malo soli. V kozico vlijemo olivno olje in dodamo čebulo, da postekleni. Dodamo paradižnikovo mezgo in razredčimo z vodo. Takoj dodamo ščepec ali dva timijana, česen in sol. Počasi dodamo bučke in jajčevec, nato pa še kapre ter zalijemo z vinom. Odcedimo kuhane ( al dente ) testenine in jih splahnemo z mrzlo vodo. Testenine primešamo v kozico z omako in dodamo češnjev paradižnik in mocarelo.

Na krožniku dodamo sveže liste bazilike in posipamo s parmezanom. Postrežemo z belim vinom in solato iz rukole.




ZAPEČENI NJOKI Z BUČKAMI IN SLANINO

- 500 g njokov
- 15 g masla
- 100 g mesnate slanine
- 1 zelena bučka
- 2,5 dcl sladke smetane
- Sol, poper
- 100 g poljubnega sira ali mocarele

Njoke skuhamo v slanem kropu, ko priplavajo na površino so kuhani. Slanino narežemo na trakce, bučko narežemo po dolgem na rezine, potem pa na palčke. Slanino prepražimo na maslu, dodamo bučke, malo posolimo in popramo. Pražimo pet minut, potem zalijemo s sladko smetano. Zavremo, da se omaka zgosti, nato pa dodamo njoke. Premešamo in damo v nepregorno posodo ali manjši pekač. Posujemo z naribanim sirom. Pečemo pri 200 stopinjah, da se sir raztopi in zapeče.
Zraven postrezite zeleno solato in belo vino.

Dober tek!



TRI POPOLNE NOSEČNIŠKE VEČERJE

Veliko nosečnic nikakor ne morete zadovoljiti svojega povečanega apetita, obenem pa si želijo jesti zdravo. Če ste med njimi tudi vi, vam ponujamo tri predloge za nosečniško večerjo, ki bo zagotovo šla v slast tudi nenosečim.

Ne veste, kaj bi si privoščile za večerjo? Ti predlogi za večerje vsebujejo idealno mešanico hranil in okusov za nosečnice.

1. Popečena mešanica
Privoščite si veliko ponev popečene zelenjave s piščancem, rakci ali tofujem. Če želite večerjo narediti kar se da hitro, nakupite vrečke narezane zamrznjene zelenjave in jo med mešanjem popražite v kozici s sojino omako z nizko vsebnostjo natrija ali z olivnim, kikirikijevim ali sezamovim oljem. Postrezite z rjavim rižem.

2. Piščančja prsa
Specite ali na žaru popražite 110 do 140 gramov piščančjih prsi (za še več okusa jih prej namočite v marinadi iz limoninega soka in origana). Dodajte eno do dve skodelici vaše najljubše zelenjave in postrezite s pečenim sladkim krompirjem ali pa navadnim krompirjem z jogurtom in salsa omako ali dietnim sirom.

3. Piščančja quesadilla
Eno polnozrnato tortiljo napolnite s 30 do 60 grami manj mastnega sira in enako količino piščanca, rakcev ali tofuja. Dodajte salsa omako ali nasekljane paradižnike, solato in nekaj žličk nemastnega popraženega fižola (vlaknine).

Dober tek vam želimo!